Погрався я трішки розумним будинком.
Все працює як і планувалось. Мені подобається.
Напишу тут. Може комусь буде корисно.
Ввідні дані: Китайський off-grid інвертор MUST 5,5кВт. Аккум на 100 А*г з рекомендованими виробником струмами заряду 0,2С(20А) та розряду 0,5С(50А) максимальний струм розряду 100А(але для аккума не корисно перевищувати рекомендований). Поле сонячних панелей 4,25 кВт.
По спостереженням постійне споживання будинку 200-250 Вт.
Великий споживач бойлер 2кВт потужності і споживає 30-40% від загального споживання.
Інші великі споживачі мікрохвильовка, кавоварка, чайник, праска, фен... працюють короткочасно. Включення пралки можна планувати на потрібний час.
Типовий набір для багатьох.
Китайські цяцьки розумного будинку описував вище. Тут опишу логіку автоматизацій.
Мета відокремити споживання бойлеру від заряду/розряду через аккум. Аккумулятор має співставну з бойлером ємність по енергії(для його нагріву потрібно 4-6кВт*год).
В інверторі налаштований струм заряду від мережі 5А. Не бачу сенсу переганяти енергію мережі через аккум в умовах відсутносі відключень. Влітку можливо взагалі відключу заряд від мережі. Якщо сонця нема, як зараз, то сидим в режимі Bypass на мережі і споживаєм, а що сонце через хмари насвітить, то трамбуємо в аккум

Автоматизації.
1 Коли інвертор переходить в режим Bypass, це означає, що аккум висадився до вказаного відсотка і енергії чекати щось від сонця марно. Вмикаємо бойлер. Можна ще поставити умову по часу нічного тарифу. У мене лічильник звичайний, то з часом не переймався.
2 Коли інвертор переходить в режим OffGrid, то вимикаємо бойлер.
В режимі OffGrid нам важливо, при наявності сонця, затрамбувати побільше енергії в аккум та нагріти бойлер. А також не допускати перевантаження аккумулятора. Тому автоматизації привязав до струму заряду/розряду батареї.
3 Коли інвертор в режимі OffGrid та струм заряду батареї (він зі знаком мінус при зарядці) менше ніж -15А на протязі 10хвилин, то вмикаємо бойлер. Ця автоматизація при наявності сонця (принаймні потужністю 0,8кВт) вмикає бойлер.
Далі вимкнення бойлера, якщо сонце зайшло, або ввімкнувся інший потужний споживач.
4 Коли інвертор в режимі OffGrid та струм розряду батареї більше 20А на протязі 5 хвилин, то вимикаємо бойлер.
5 Коли інвертор в режимі OffGrid та струм розряду батареї більше 45А на протязі 1 хвилини, то вимикаємо бойлер.
Ще можна додати сюди в автоматизації умову по температурі. Але поки що в мене бойлер ні разу не вистигав до холодної води. Тому поки з температурою не переймався.
Сьогодні сонечко трішки виглядувало з-за хмар, то максимум, що бачив від 4,25 кВт-ного поля - 3,45кВт. Вже непогано. Лишилось дочекатись нормальної погоди і як сонце підніметься вище.