Сэнсэй писал(а):А є якісь моторизовані кріплення панелей
Натрапив в мордокнизі на пост про трекери
https://www.facebook.com/share/p/15R2PX8rXu/Якщо коротко, судячи з коментарів...
Трекер може додати 20-40 відсотків. Там є посилання на якийсь калькулятор.
Судячи з ціни трекера рекомендують просто купити ще один стрінг панелей.
Хтось писав, що робив сам і обійшовся трекер в 25 тис.
Поспостерігав за роботою своєї системи.
Що можу сказати. З важкими хмарами інвертор мабуть вигідніше вимкнути, чим намагатись щось од системи отримати

Зараз на ютубі багато нових володарів сонячних панелей знімають ролики, як майже в туман у них панелі видають 200 Вт

Так вони видають і інвертор це показує. Якщо відключити все навантаження, то при цьому інвертор показує, що заряджає аккум. А от BMS аккума показує 0,7 А

Ну тобто з 200 Вт, що йде з панелей в аккум потрапляє чомусь 30-40Вт
В такому режимі інвертор може протупить весь світловий день і підняти заряд аккума на кілька відсотків. А весь інший час інвертор тупо споживає десь по моїм оцінкам мінімум 40-70 Вт. Тобто він не виробляє від сонці навіть на власне споживання.
Інше діло коли світить сонечко. Тут я більш оптимістично дивлюсь на весняно-літньо-осінній сезон.
Навіть зараз з не оптимальними кутами, запорошеними снігом панелями і іншими неблагоприємними умовами система доволі непогано генерує.
Але є деякі "ньюанси" дешевого off-grid інвертора. Мені не зовсім подобається як воно працює. Подивлюсь в більш сонячну погоду. Та туди ближче до літа може прийму рішення цей інвертор продати та купити щось краще.
Що мені не подобається.
Інвертор не вміє підмішувати потужність мережі та сонця/ аккума.
У нього є два режими bypass та workmode. Коли аккум розряджається до мінімального значення, то навантаження тупо перемикається на мережу і аккум заряджається від сонця, мережі, або одночасно з обох джерел. Заряджати від мережі має сенс тільки як резерв на випадок відключень( в мене вулицю в 10 хат чомусь не вимикають(не заздріть

). А от загнати по максимуму від сонця і використовувати ввечері і вночі енергію з аккумулятора це якраз моя мета. Так от якщо аккумулятор висадився до мінімуму і інвертор перемкнувся в байпас, то навантаження підключається до мережі, а панелі можуть видати потужність тільки ту, що візьме аккум. Тобто в моєму випадку рекомендований виробником аккумулятора режим заряда 1 кВт. Панелі могли б віддати більше ще й в навантаження, але поки не зарядять акуум до вказаного значення не перемикаються в робочий режим. Сподіваюсь, коли сонечка буде більше, то система буде знаходитись в робочому режимі весь час. Тоді з панелей іде і на навантаження і в заряд аккума одночасно. Поки поспостерігаю та пограюсь ще різними налаштуваннями. Нема гнучкого налаштування часу заряду як у deye

Подивився графіки в додатку. Звичайний режим навантаження 200-300Вт це два холодильники та освітлення. Самий енергоємний споживач - бойлер. Піднімає споживання до ~2кВт. Інколи ще короткочасно додається мікрохвильовка, пралка, кавоварка чи мультиварка. Взагалі більше 3,5 кВт навантаження не бачив. IMHO для звичайного домашнього використання 5-6 кВт системи досить.