Натрапив у кладовці на свій старий пристрій сигналізації і згадав свій же текст зі стартпосту про другий, новий подібний пристрій:
Сэнсэй писал(а):Невеличкий лайфхак: оскільки у пристрої квартирної сигналізації вже є свій вбудований UPS з аккумом на 12В і він, зазвичай, стоїть недалеко від входу всіх кабелів у квартиру, то за кілька хвилин знайшлися незадіяні клеми на його платі з 12В, з яких підкинуто живлення на GPON-термінал.
Заглянув у його інструкцію, поставив на всі клеми датчиків резистори (у моєму - по 3 кОм), щоб зняти режим тривоги - і отримав такий собі UPS на 12В. Давно про такий думав для мого роутеру, бо стандартний UPS забагато жре своєю ж платою перетворювача 12В -> 220В, висаджуючи всю ємність аккуму 7Аг12В за 3-4 години. Китайські платки типуUPS для літієвих акумів мені категорично не подобаються, бо акуми в них весь час під напругою, на що вони зовсім не розраховані. А літій так весело горить, що ну його...
А в цьому випадку звичайний свинцевий акум, що не боїться цілодобового підзаряджання (хоч і деградує, звісно), береже мені нерви і забезпечує 12+ годин роботи роутеру.
На всіляких ОЛХах такі старі пристрої коштують копійки, вибирайте собі з більш потужним вбудованим блоком живлення, що забезпечує струм заряду акума у 300-500 мА - і буде вам щастя.
Поекспериментував з пристроєм "Дунай ВБД4":
По паспорту у нього клема 12В на зовнішні пристрої - під розташованим поруч з колодкою скляним запобіжником на 125мА, що достатньо для PON-термінала, але замало для роутера. Заміна на запобіжник 500мА дозволяє заживити від акуму Дуная роутер, але один раз

, до повного розряду акуму. Без зовнішнього допоміжного блоку живлення струму з вбудованого блоку живлення Дуная не вистачає на одночасно заряд
розрядженого акума і живлення роутера, що призводить до безкінечних невдалих спроб роутера завантажитись при відсутності заряджання акума. Потрібен додатковий зовнішній блок живлення на 12В, в паралель з вбудованим. Але теж нюанс з ним: при з'являнні світла загальний струм, що йде на заряд акума і живлення роутера, перевищує 500мА - і, звісно, запобіжник горить. Вихід - підкинути цей додатковий зовнішній блок живлення (штатний від роутера) до колодки на
вихід 12В-клеми . А щоб його струм не попер через запобіжник на плату Дуная, на виході з клеми 12В спочатку поставити діод на 1-2А правильною полярністю. Таким чином, при вмиканні електрики весь струм з вбудованого блоку живлення буде йти на заряд акума, а весь струм з зовнішнього блоку живлення - на роутер. І нічого не вибиває запобіжник (замінений на 500мА, нагадаю)

IMG_20241201_143245.png (462.89 KiB) Просмотров: 1201
Розробники "постаралися" зробити плату пристрою такою, щоб нормальний акум 7Аг12В не влазив по висоті буквально на 3-5 мм. Але що мене коли зупиняло?

Повернув плату лицем до низу, вона тепер зміщується на ці міліметри вгору, закріпив на термоклей - і тепер все влазить.
Пристроїв таких повно, всіляких Тірас, Дунай, Лунь і т.ін. Є, звичайно, й спеціалізовані ДБЖ такого формату, типу Full Energy BBGP, але ж платити зайві тисячі грн - це не наш метод.
Ось такі вони, ці Тіраси-Дунаї, фотка не моя:

image (8).jpeg (80.21 KiB) Просмотров: 1505