Наше здоровье в наших руках :)
Kostya
- Kostya
10 помилок, які ми здійснюємо на морозі
Ср янв 25, 2012 18:03:01
Новини здоров'я. 25 січня. Довгоочікувані морози нарешті з'явилися, і нам знову стало погано. Треба утеплятися, треба захищатися і реанімуватися.
Що робити на морозі
Середньостатистичний громадянин зазвичай витягує зі своєї пам'яті бабусині поради. І, на жаль, буває неправий. Народну мудрість, звичайно, ніхто поки не скасовував, але взаємини людського організму з тріскучими морозами якраз той випадок, коли народні рецепти не вірні, помилкові і навіть шкідливі.
Помилка № 1. Пам'ятаєте, як нас вчили? Якщо з'явилася на щоках або на носі біла пляма, значить, відморозили шкіру - потрібно гарненько розтерти її снігом. А ще радять терти відморожену шкіру вовняними рукавичками. Це неправильно.
Прихоплена холодом шкіра стає крихкою, втрачає свою еластичність і будь-який механічний вплив може пошкодити її.
Помилка № 2. А ще постраждалих людей з відмороженими частинами тіла раніше радили відігрівати в гарячій воді, та ще й в розпечену баньку відправляли. Це теж помилка. Різкий контраст температур здоров'я не додасть, а до пошкодження шкіри цілком може довести. Це взагалі фатальна помилка, тому що може навіть статися зупинка серця. Тому замерзлу людину правильніше буде помістити у ванну з теплою водою температури людського тіла - тобто 36-37 градусів.
Помилка № 3. Дуже любить народний поголос відразу ж змащувати відморожені ділянки тіла коров'ячим маслом, свинячим салом та іншими жирними протираннями. Масляний шар замазує шкіру і міцно замуровує в ній прониклий всередину холод.
Діватися йому більше нікуди, окрім як просуватися далі всередину тіла. Таким чином, холод продовжує руйнівну дію, навіть якщо людину вже перемістили в тепле приміщення, і площа тіла, вражена морозом, збільшується. Спочатку потрібно вигнати холод з тіла - відігріти в теплій воді або змастити уражені ділянки спиртом (не втирати його (!), а саме змастити, облити, нанести, злегка торкаючись долонею). Вже потім, коли весь мороз з тіла піде, тоді можна і навіть потрібно змастити шкіру поживними мазями, щоб допомогти їй швидше відновитися.
Помилка № 4. Частенько в минулому (та й зараз нерідко) прилиплий на морозі до металевих предметів язик «відливали» окропом. А потім дивувалися - звідки на ньому «пухирі» з'являлися? Досить полити прилиплу шкіру водою кімнатної температури, щоб вона «відлипла» від металу - і додаткових пошкоджень не буде.
Помилка № 5. Це найулюбленіше народний рецепт - на морозі випити горілки «для обігріву». Дуже навіть зрозуміла, але непрощенна помилка. Дійсно, під впливом алкоголю кров біжить швидше, кількість власної енергії збільшується. Але разом з тим від горілки розширюються судини, а значить, все вироблене для обігріву організму тепло вилетить буквально «як в трубу».
Помилка № 6. Цією помилкою мами і бабусі гублять своїх дітей. Частенько доводиться бачити, як малюкам на морозному повітрі прикривають ніс і рот вовняним шарфом. Що при цьому відбувається? Видихуваний дитиною пар просочує шарф і під впливом морозного повітря він перетворюється в крижану кірку. Повітря, яким дихає дитина через охолоджений шарф, стає ще крижанішим, і носоглотка не встигає його нагріти до потрібної температури. А в результаті дитина застуджується
Помилка № 7. Втім, ця неправильна дія не є народним рецептом, але теж відноситься до народних помилок і стосується вона знову ж таки маленьких дітей. Як ми зазвичай виводимо малюків на прогулянку? Так просто - одягли тепліше і вивели. Думаю, переважна більшість батьків не прочищає дитині ніс перед прогулянкою. А треба було б. Вдихуване через ніс холодне повітря зігріється і не принесе шкоди, а повітря, яке проходить через рот мине «природну грубку», проникне всередину і призведе до тієї ж ангіні, наприклад. Тому носові проходи обов'язково повинні бути вільними.
Помилка № 8. У сильний мороз бабусі наполегливо змушують надягати декілька пар вовняних шкарпеток. І навіть якщо взуття не дозволяє, насильно втискують у них закутані ноги. Це теж неправильно. По-перше, в здавлених кінцівках порушується кровообіг. По-друге, зникає повітряна подушка, яка є бар'єром для холоду. І ноги замерзають швидше і сильніше, ніж в одній парі шкарпеток, але не стиснуті з усіх боків.
Помилка № 9. Великою помилкою є також виходити на морозне повітря відразу ж після гарячого душу і випитого чаю. Це прелюдія до замерзання і відмороження. Розширеним від гарячого судинах потрібно дати час звузитися і тільки потім йти на вулицю. Тобто хвилин через 30-40.
Помилка № 10. Та взагалі не потрібно виходити на вулицю в лютий мороз без крайньої необхідності.
Помилка № 10. Та взагалі не потрібно виходити на вулицю в лютий мороз без крайньої необхідності.
класс!
и выезжать без необходимости в гололед и снегопад
Нина писал(а):Помилка № 10. Та взагалі не потрібно виходити на вулицю в лютий мороз без крайньої необхідності.
интересно в данном случае "лютий"-це скільки?))))
Sandra писал(а):"лютий"-це скільки?))))
це Февраль ))) шутка... )))
Kostya писал(а):Помилка № 2. А ще постраждалих людей з відмороженими частинами тіла раніше радили відігрівати в гарячій воді,
помню в детстве окаченелые ноги в горячую воду - пипец ощущщения...
Sandraпосле 25 для меня это лютый....может я мерзлячка....но не люблю прогуливаться
Sheykспс- за перевод:))) буду знать наверняка..источники достоверны?))
Нина писал(а):после 25 для меня это лютый....может я мерзлячка....но не люблю прогуливаться
а мне со стоянки 2,5 минуты)) не успеваю замерзнуть)
тебе далеко от авто домой?) или где мерзнешь?)
а на работе- настолько все быстро, оперативно и горячо, мерзнуть не моя стихия, пол бака в день могу накатать...и вообще везде бегом, вечная проблема - наличия лишних минут и часов в сутках) ...
а вообще, я тоже лю тепло, Восток, Юг...море ,солнце и песок)) ...
Sandra писал(а):источники достоверны?))
народные...
Sandraв машине хорошо....я о прогулках
..машина живет под окном
Нина писал(а):..я о прогулках
.
по морозу, жестко гулять)) хотя в детстве и -30 жарко было по морозу))
Нина писал(а):машина живет под окном
а у нас если под окном оставить, можно и попрощаться со стеклами, и т.п. если не частный сектор.
Sheyk писал(а):помню в детстве окаченелые ноги в горячую воду - пипец ощущщения...
Серый, тебя в Гестапо воспитывали?
KostyaНе, это он с детства там работал. Ноги чужие помогал держать
А №10 - єто ошибка- заблуждение или рекомендация ?
Sandra писал(а):интересно в данном случае "лютий"-це скільки?))))
На следующей неделе узнаете...