Ну наконец-то
Через 2000 років науковці зрозуміли, чим отруївся Олександр Македонський Олександр Великий створив легендарну імперію, якій, як відомо, правити йому так і не довелося, оскільки у віці всього 32 років в 323 р. до н.е. його спіткала передчасна і таємнича кончина. Про це повідомляє FederalPost.
Деякі історики стверджують, що смерть полководця настала внаслідок природних причин, у той час як інші стверджували, що він був таємно убитий на святковому банкеті. Тепер, через майже 2000 років, вчений з Університету Отаго, можливо, розгадав таємницю загадкової смерті правителя.
Токсиколог Лев Шеп з Національного центру отрут вважає, що Олександр міг бути отруєний. Отрута, на його думку, містився у вині, і був виготовлений з нешкідливого на вид рослини. Доктор Шеп, який займається дослідженням токсикологічних даних протягом десяти років, сказав, що деякі з теорій отруєння, в тому числі миш'яком і стрихніном, неправдоподібні. На його думку, якби використовувалися ці отрути, смерть наступила б занадто швидко.
Дослідження Шепа, проведене спільно з доктором Петом Вітлі з Університету Отаго, було опубліковано в медичному журналі клінічної токсикології. У ході своєї роботи експерти встановили, що найбільш імовірним винуватцем смерті полководця була біла чемериця.
Білі квітки рослини, які могли бути додані в вино, були добре відомі стародавнім грекам і використовувалися лікарями. Важливо відзначити, що такий отрута цілком міг стати причиною довгої і болісної смерті. Відомо, що Олександр помирав протягом 12 днів, протягом яких він спочатку втратив дар мови, а потім і можливість пересуватися. Інші запропоновані отрути, в тому числі болиголов, аконіт, полин, блекота і восени крокуси, швидше за все, вбили б його набагато швидше.
Доктор Шеп став шукати розгадку смерті Олександрі Великого в 2003-му році, коли до нього звернулися співробітники телеканалу ВВС, в той час працювали над створенням документального фільму.
"Вони запитали моєї думки щодо можливого отрути, якою був отруєний Олександр, однак цей проект так захопив мене, що я присвятив йому десять років свого життя, - заявив Шеп. - І, до мого і до їх здивування, мені вдалося знайти отруту, який може відповідати всім вимогам ".
Теорія доктора Шепа полягає в тому, що біла чемериця була додана на етапі бродіння в вино, яке потім було подано полководцю. На смак таке вино повинно було бути дуже гірким, але його можна було б підсолодити, і Олександр, який, швидше за все, був уже п'яний, нічого б не помітив, вважає експерт.
Довідка Олександр Македонський - македонський цар з 336 до н. е.. з династії Аргеадів, полководець, творець світової держави, що розпалася після його смерті. У західній історіографії більш відомий як Олександр Великий. За Олександром Македонським ще в античності закріпилася слава одного з найвидатніших полководців в історії.
Прошлое - забыто, будущее - закрыто, настоящее - ДАРОВАНО ...