Ще одна цікава історія. Донька вчиться в 9-му класі. Навесні будуть екзамени по 5 предметам. В школі дітям сказали купити білети до екзаменів. Спочатку смикнувся, а потім замислився і уточнив ситуацію. Вимальовується наступна картина - я плачу податки ( в мене біла зарплатня), міністерство (відповідний підрозділ) за бюджетні (мої) кошти розробляє питання, потім у вільний доступ вони не потрапляють,в школах їх немає, зате чудом їх отримують комерсанти і вже за гроші пропонують мені купити. Судячи з кількості пропозицій - факт систематичний (тобто, якби білети було просто десь взяти, то продавати було б невигідно). Підкреслюю, мова йде суто про білети (питання), без відповідей, методичних рекомендацій. Хочеш підготуватись до екзаменів в державній школі - плати гроші за те, щоб дізнатись про питання до екзамену!
Іду до міністерства освіти в департамент середньої освіти (благо, знаю, як потрапити до колись відчиненого, а тепер охоронюваного від когось міністерства). На звернення чую:" А кто это сделал !?" (С) Осмисленої відповіді, чому немає у вільному доступу простих питань до екзаменів, так і не отримав. Відправили до районного (!) управління освіти . Відповідь на питання, чому не виклали на сайті міністерства - це не в нашій компетенції. Я в ступорі.
Можу заявити без перебільшення - готуйтесь купувати повітря у цієї влади. Цікаво, цим буде займатись міністерство екології та природних ресурсів, чи міністерство аграрної політики та продовольства?