Сэнсэй писал(а):При невыкупе заказанной машины залог в 5000 грн (часто именно столько просят при постановке в очередь) переходит к автосалону, на сколько я знаю.
Я тут про термины можно вставлю:
Стаття 572. Поняття застави
1. В силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).
Стаття 570. Поняття завдатку
1. Завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання.
2. Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.
Стаття 571. Правові наслідки порушення або припинення зобов'язання, забезпеченого завдатком
1. Якщо порушення зобов'язання сталося з вини боржника, завдаток залишається у кредитора.
Якщо порушення зобов'язання сталося з вини кредитора, він зобов'язаний повернути боржникові завдаток та додатково сплатити суму у розмірі завдатку або його вартості.
2. Сторона, винна у порушенні зобов'язання, має відшкодувати другій стороні збитки в сумі, на яку вони перевищують розмір (вартість) завдатку, якщо інше не встановлено договором.
3. У разі припинення зобов'язання до початку його виконання або внаслідок неможливості його виконання завдаток підлягає поверненню.
Так вот: в этой ситуации, при предоплате рекомендую четко определить чем же является внесенная сумма и какое обязательство обеспечивает т.е. оформить письменно. Думаю "залог" это не тот случай. А вот задаток вполне. Но не следует забывать, что наряду с устратой задатка в сл. нарушения обязательсва покупателем еще существует двойной размер который выплачивает продавец в сл. если он нарушил.
Резюмируя желательно очень подробно составить документ при выплате задатка. А если это аванс то подлежит возврату.
Сорри, забыл это ст. из Гражд кодекс Украины.
Последний раз редактировалось
Loki Ср янв 23, 2008 14:52:02, всего редактировалось 1 раз.