Интернет, Мобильная связь, ПК, КПК, и все в том же духе.
Write comments

Re: Власна енергобезпека

Сб мар 01, 2025 11:09:30

BIS писал(а):З врахуванням, що панелі зараз здешевшали майже вдвічі, від того що я брав, та й інше обладнання просіло в ціні

З огляду на вчорашній концерт гопників-трампістів, солодкі навіювання про швидкий договорнячок розвіялись, то ж і ціни знову поповзуть догори, я думаю. А влітку взагалі знову стрельнуть до небес., коли всі повключають свої кондішени і спричинять графіки відключень.

Класна в тебе статистика. А чи нема якихось новин про відновлення зеленого тарифу? Бо влітку, реально, не знатимеш куди ту електрику вже дівати. Може, якийсь великий бак-термос змайструвати на тонну води і підключити через лічильники сусідів за якусь компенсацію? Все ж краще, ніж просто відключати зайві панелі від генерації
BIS

Сб мар 01, 2025 13:13:47

Сэнсэй писал(а):З огляду на вчорашній концерт гопників-трампістів, солодкі навіювання про швидкий договорнячок розвіялись, то ж і ціни знову поповзуть догори, я думаю. А влітку взагалі знову стрельнуть до небес., коли всі повключають свої кондішени і спричинять графіки відключень.

Та да. Шоу ще те було.Подивимось куди воно вирулить...
Сэнсэй писал(а):Класна в тебе статистика. А чи нема якихось новин про відновлення зеленого тарифу? Бо влітку, реально, не знатимеш куди ту електрику вже дівати. Може, якийсь великий бак-термос змайструвати на тонну води і підключити через лічильники сусідів за якусь компенсацію? Все ж краще, ніж просто відключати зайві панелі від генерації

Почитую усілякі групи в мордокнизі на цю тематику.
Зараз по різним областям заборгованість по зеленому тарифу від пари місяців, до десь більше чим пів року.
Мені з моїми 4.25кВт панелей і дивитись в ту сторону нічого. Думаю я поки що поюзаю систему в такому вигляді як є.
На літо великий теплоаккумулятор не надто потрібен. Поки справляється 100-літровий бойлер.А на зиму там сонце не зайве, як показує практика. Просто треба змиритись, що є частина недоотриманого прибутку :) Вірніше що витрати окупляться не так швидко як могли б.
Сэнсэй

Вт мар 18, 2025 11:47:54

BIS писал(а):Просто треба змиритись, що є частина недоотриманого прибутку

Вчора промайнула новина про будівництво китайцями якихось великих гравітаційних акумуляторів. Чудова ідея: при надлишку електрики вся потужність йде на піднімання величезного тягаря, а при браку сонця тягар повільно опускається, приводячи в рух генератор. Супер. І ніяких коштовних аккумів, тягар - вічний акум.
BIS

Вт мар 18, 2025 12:44:27

Сэнсэй писал(а):Вчора промайнула новина про будівництво китайцями якихось великих гравітаційних акумуляторів. Чудова ідея: при надлишку електрики вся потужність йде на піднімання величезного тягаря, а при браку сонця тягар повільно опускається, приводячи в рух генератор. Супер. І ніяких коштовних аккумів, тягар - вічний акум.

Ще годинник з кукушкою та гирями я дома й не ліпив :)
Читав я раніше про такі проекти. І вагонетки на гору тягати пропонують. І блоки бетонні на башти і т.д. ...
Вдома такий механічний аккум мабуть можна зліпити. Але скільки це обійдеться? Та і потреби у цьому особливої нема.
Дивлячись на стату цього місяця... Зараз споживання у мене перекривається панелями на 79 відсотків.
На день будинку потрібно 7-10 кВт*год. Максимум виробітку цього місяця був 16 кВт*год, а мінімум 3 кВт*год. Десь власне споживання перекривається виробітком за день. Тільки в пасмурні дні трішки не вистачає. Додавання аккума може здвинути власне споживання на один-два пасмурних дні. Але мабуть воно того не варте через суми,що треба вкласти.
BIS

Ср апр 30, 2025 10:09:17

Якщо кому цікаво, то статистика за цей місяць.
04_2025.jpg

На початку місяця трішки добиралось з мережі.
В сонячні дні могло б вироблятись більше. Але куди її дівати ту енергію ? :)
Потреби перекриваються майже повністю.
BIS

Вт май 13, 2025 09:48:00

Катався на вихідних до дочки. Встановив у неї теж розумний будинок. У неї там більше поле для творчості. Є великий термоаккумулятор на тону води з трьома нагрівачами по 3кВт. Можна погратись і нагрівом і керуванням опаленням.
У інверторів DEYE є smartload, але воно просто вмикає навантаження на порту генератора по 3 фазам. Ціль забирати по максимуму на бочку те що може дати сонце в даний момент. Тому на кожен тен поставив розумну релюшку. Також релюшку поставив на циркуляційний насос опалення. Також поставив пару датчиків присутності і пару датчиків температури.
Зареестрував домен і прокинув зовнішній доступ через тунель на cloudflare.
Зараз тюнінгую автоматизації.
ha1.jpg

Ще налаштував класну штуку. Термостат для опалення. Він утримує задану температуру в будинку. Якщо датчики присутності не виявляють нікого на протязі години, то цільова температура для термостату знижується.
term1.jpg
term1.jpg (19.23 KiB) Просмотров: 263

term2.jpg

Зараз опалення вимкнено, але графік цільової температури працює.
Сэнсэй

Вт май 13, 2025 22:00:42

BIS
Ну, все, тебе тепер не зупинити :) Родичі, ховайтесь. Хто не встигне, той буде автоматизований :smile:
Шикарно придумав. А розкажи докладніше про "Зареестрував домен і прокинув зовнішній доступ через тунель на cloudflare", бо я про це ще й не починав читати.
А з зайвим теплом у кімнатах влітку ще не думав що робити? Я тут планую поекспериментувати з "розумними" двигунами (типу таких), які по команді тягнуть за мотузки рулонних штор, закриваючи вікна, коли в них сонце починає шпарити. Бо такі штори є на сонячній стороні, а руками їх тягнути - ліньки. Мабуть, треба їх підв'язувати не до датчика температури, а до датчика освітлення, якщо такий є. Бо, якщо до температури, то влітку, щоб штори не закривались весь час, треба буде завжди ганяти кондішен. А, по ідеї, з датчика освітлення можна (?) задати рівень світла у вікні, починаючи з якого штори треба закривати. І треба ще щось розумне встромити у вазон з рослиною, щоб кричало на телефоні, що час поливати. Наче, є такі аналізатори грунту.

А що за акумулятор на тонну води? Сам робив? Це якийсь мега-термос?
BIS

Ср май 14, 2025 08:27:57

Сэнсэй писал(а):А розкажи докладніше про "Зареестрував домен і прокинув зовнішній доступ через тунель на cloudflare", бо я про це ще й не починав читати.

Я на минулій сторінці давав посилання. Там два способи прокинути назовні доступ. Я зробив по другому способу. Все крок за кроком. На HA ставиться додаток, що завертае все в тунель до cloudflare, а звідти світить назовні як звичайний сайт з https. Не треба заморачуватись з сертифікатами для сайту. Всі реестрації і налаштування по тій інструкції з відео зайняли пару годин(може до 24 годин зайняти, бо залежить від швидкості обробки у провайдера DNS)
https://youtu.be/WKNmMcLRhvs?si=88_qcqFRVjM1SgnK
Сэнсэй писал(а):А з зайвим теплом у кімнатах влітку ще не думав що робити? Я тут планую поекспериментувати з "розумними" двигунами (типу таких), які по команді тягнуть за мотузки рулонних штор, закриваючи вікна, коли в них сонце починає шпарити. Бо такі штори є на сонячній стороні, а руками їх тягнути - ліньки. Мабуть, треба їх підв'язувати не до датчика температури, а до датчика освітлення, якщо такий є. Бо, якщо до температури, то влітку, щоб штори не закривались весь час, треба буде завжди ганяти кондішен. А, по ідеї, з датчика освітлення можна (?) задати рівень світла у вікні, починаючи з якого штори треба закривати. І треба ще щось розумне встромити у вазон з рослиною, щоб кричало на телефоні, що час поливати. Наче, є такі аналізатори грунту.

У дочки з теплом я почав з правильного проектування розміщення будинку :) У неї немає вікон на південь і на північ. Тому такої проблеми немає.
Є спосіб простий і без електроніки, якщо естетичні міркування дозволяють. Принаймні у батьків в селі ним користуюсь.
Береш рулон паперу і скотч. Папір такий як для кухонної випічки продається, чи ще якийсь інший. Кріпиш полосу паперу за склом до пластикової рами скотчем. І так воно живе ціле літо :) Папір частину світла відбиває назовні, частину пропускає. Поряд зі стрічкою паперу можна подивитись у вікно, бо вона скло не перекриває повністю.
В квартирі у мене висять напівпрозорі римські штори, які практично літом не підіймаються. Так що я не переймався поки автоматичним підійманням штор.
Брав на алі отакі сенсори https://a.aliexpress.com/_EwuUyF8
Одна батарейка 2450. Реагують на присутність метрів до 5. Якість зв'зку так собі.Інші датчики добивають з більшої відстані. У них є рівень освітленості.
Працюють якось так:
pre.jpg

Один в кімнаті зі східної сторони, інший з західної. Смикати штори по рівню освітленості мабуть таке собі... Бо на графіку видно сильні коливання, коли нахмарило.
Про сенсори для поливу не цікавився, але продаються на алі теж.
Сэнсэй писал(а):А що за акумулятор на тонну води? Сам робив? Це якийсь мега-термос?

Акумулятор заводський. В ньому отвір для тенів і ємність для гарячої води на 100 літрів.Обв'язано трьохходовими клапанами щоб в кран та батареї не пішла дуже гаряча вода. Зараз би вибирав інакший. По перше, коли згорів тен довелося зливати всю бочку для заміни. Краще збоку навісити електрокотел. По друге, замість ємності для гарячої води краще мабуть теплообмінник, що буде на ходу воду підігрівати. Для ємності потрібен окремий бачок розширювач і ще деякі пляски з бубном. І 100 літровий бачок можна вибрати так же як і 100 літировий бойлер :) А потім він буде грітись деакий час від води в бочці.
BIS

Ср май 14, 2025 20:39:14

Сэнсэй писал(а):А що за акумулятор на тонну води? Сам робив? Це якийсь мега-термос?

Знайшов сайт виробника Теплоаккумулятор. Там є калькулятор. На калькуляторі можна поклацать різні варіанти. І одразу й вагу подивитись :( Важкий зараза. Зараз би брав з одним верхнім теплообмінником.
BIS

Чт май 15, 2025 08:43:21

Поки погода дозволяє погратись трішки з опаленням...
Ввімкнув, щоб подивитись як воно працює.
term.jpg
term.jpg (24.12 KiB) Просмотров: 174

Мені подобається. Тримає стабільно температуру. Коли вдома нікого нема знижує цільову температуру, щоб зайвого не гріти.
Write comments