Интернет, Мобильная связь, ПК, КПК, и все в том же духе.
Write comments

Re: Власна енергобезпека

Сб ноя 09, 2024 17:23:52

Не додумався фоток наробити :(
Зняв на телефон відео. Зараз з нього пару кадрів виріжу.
ac.jpg

Для аккумів зварили рамку з кутика, бо важкі зарази. Вішать десь на стінку з газоблоку стрьомно. А так рамка з опорою на підлогу і закріплена до стіни.
З аккумами в комплекті були всі необхідні дроти. Нічого не довелось обжимать/колхозить. Взагалі комплектація у deye супер. Читай інструкцію та збирай конструктор :)
Це приміщення топочної. Там стоїть бочка термоаккумулятора. Тому місця малувато. По інструкції з боків інвертора треба відступати пів метра. У мене скільки не вийшло. Обмежився 30см до стінки. Там в тому куті витяжка, так що думаю теплообмін буде нормальний.
inv.jpg

Згідно інструкції понамотував провода на феритові кільця. Провода від інвертора до щитків заховав у 80-й кабель-канал.
Підключив аккуми і інвертор. Подивився налаштування. Інвертор домовився з BMS аккумів без проблем. Налаштувань довелося змінювати майже по мінімуму. Єдиний трабл був з трансформаторами струму. Згідно інструкції їх треба чіпляти на ввідні дроти стрілочками до інвертора. Я так і зробив. Далі в інструкції була приписка, що якщо покази споживаної потужності будуть "дивні", то розверніть тарнсформатори струму. Так і вийшло. Після цього інвертор став малювати стрілочки на екрані правильно і дебет з кредітом у нього став сходитись. Налаштував time of use на нічну зарядку. Обмежив заряд аккумів потужністю 1 кВт (за ніч встигає зарядити і довше проживуть аккуми). По інструкціям на ці аккуми регламетний заряд можна було давати 2кВт, але через пів години такого заряду вмикався вентилятор. Звук помірний, але з 1 кВт взагалі пасивне охолодження справляється.

Поки політ нормальний.
Лишилось дочекатись сусіда, який буде варити конструкції під панелі, та змонтувати все на кришу сараю. Ще кусок роботи є.
bykovdima

Вс ноя 10, 2024 19:21:42

BIS писал(а):DEYE 12кВт + 2 аккуми по 5кВт*год

мені розповідали, що інвертор більшої потужності ніж батареї - погано. на вашому прикладі, якщо споживання з інвертора досягне максимума 12квт (а в реальності короткочасно інвертор може видати 150-200% своєї потужності), а батареї 10квт не зможуть йому забезпечити цю потужність, то він впаде в аварію і треба буде перезапускати.
(мопед не мій, так пояснили)
BIS

Вс ноя 10, 2024 22:02:56

bykovdima писал(а):мені розповідали, що інвертор більшої потужності ніж батареї - погано. на вашому прикладі, якщо споживання з інвертора досягне максимума 12квт (а в реальності короткочасно інвертор може видати 150-200% своєї потужності), а батареї 10квт не зможуть йому забезпечити цю потужність, то він впаде в аварію і треба буде перезапускати.
(мопед не мій, так пояснили)

:)
Продавцям треба продавати багато дорогих аккумів.От вони і розповідають.

Питання чим можна навантажити 12 кВт?
Там все пораховано :)
На будинок по договору потужність 10 кВт.
Самий потужний споживач опалення 3 тена по 3 кВт, та індукційна плита (теж може кожну з фаз до 3кВт навантажити).
Опалення вмикається вночі і гріє теплоаккумулятор. Ці два споживачі не працюють коли немає світла в мережі. Всі інші споживачі висять на бекапі від батареї. Струм споживання від батарей я обмежив 100А(0,5С). 48В*100А = 5кВт постійної потужності. Зазвичай споживання будинку тримається на рівні ~0,5кВт. Насос короткочасно навантажує 2кВт. Ще може бути ввімкнута пралка. Ще можна ввімкнути порохотяг, чайник чи фен. Якщо все це одночасно ввімкнути , то мабуть випаде по перевантаженню. За цей час ще ні разу не випадало(але відключень майже не було).Просто при відключеннях мережі треба бути скромним і не тикати від батарей кучу приладів.
Далі в планах поставити 9,6кВт панелей. Вони навіть взимку щось будуть давати. Тобто вдень спочатку буде братись потужність з панелей і якщо її буде недостатньо, то буде добирати до 5кВт з батарей.
Докупати ще батареї поки вважаю недоцільним. Можна в разі необхідності підняти струм від батарей до 200А(1С). Це буде потужність 10кВт, але батареям це вкоротить віку.

На випадок довгих відключень головні споживачі переходять на альтернативу. Опалення на дрова. Замість індукційної плити газовий балон з однією конфоркою.
Сэнсэй

Вт ноя 12, 2024 16:04:03

Солідний агрегат. Схоже, що й ядерну зиму переживеш :mrgreen:
BIS

Вт ноя 12, 2024 17:03:42

Сэнсэй писал(а):Солідний агрегат. Схоже, що й ядерну зиму переживеш :mrgreen:

Про ядерну зиму на сонячних панелях маю сумніви :mrgreen:
Вчора підключив свій дешевий китайський інвертор і китайський аккум(ще не повністю, тільки інвертор аккум і панелі). Танців з бубном прийшлось виконати більше. У deye в комплекті були всі шнурки, гвинти, кріплення. Дещо позичив з тієї комплектухи сюди :) Треба було колхозить провід до аккума з товстого кабелю. Тепер у мене на хазяйстві ще є потужна обжимка для товстих кабелів :) Подружив інвертор з BMS аккума. Ще той квест. В документації вказано що номер протоколу BMS для аккумів must - 0, а всі інші протоколи спробуй вгадай.
Результат випробувань:
photo_2024-11-12_15-47-28.jpg

Погода тяжкі хмари. Максимум з поля панелей 4,25кВт видавалось 400Вт.
Враховуючи, що інвертор сам споживає 40-70 Вт, то такий собі виробіток енергії.
Якщо електрики не буде зовсім, то цього звичайно на роутери,ноути й ще на пару лампочок вистачить, але точно все споживання не перекриє. Почекаю більш сонячної погоди для випробувань. А за цей час докомутую щитки та треба ще обленерго додавити з переносом лічильника на стовп.
Сэнсэй

Вт ноя 12, 2024 19:18:21

Шикарно! При майже відсутності сонця отримав 2 кВт електроенергії за день. Супер.
BIS

Ср ноя 13, 2024 20:08:02

Сэнсэй писал(а):Не вистачає фоточок.

Привів до майже закінченого вигляду. Можна сфоткать.
photo_2024-11-13_18-51-58.jpg

Можу поділитись першими враженнями від дешевого китайського інвертора.
По перше він шумить. Раз на пів години він запускається і робить продувку.
Я про це знав. Встановлений він на веранді. Але мабуть поночі його буде чути навіть звідти. Мабуть треба на двері ще якийсь ущільнювач поклеіти для кращої звукоізоляції.
По друге з такою погодою мабуть з нього не буде сенсу в плані виробітку енергії. За два дні від сонця він не зміг зарядити мій аккум повністю. Тобто він виробляє якусь енергію. Але в нього є власне споживання. Не знаю яке точно, але судячи з того що він показує на екрані близько 40-50 Вт. 40*24 = 960. Майже 1 кВт*год він витратить за добу на себе.
Чекаю хоч якийсь сонячний день, щоб подивитись що панелі насправді можуть дати.
Звичайно є аспект як джерела безперебійного живлення. Можна і від мережі заряджатись. Але хотілося б на халяву від сонця :)
Сэнсэй

Чт ноя 28, 2024 21:59:06

BIS
Зроблено з душею, все акуратно, мої вітання!
BIS

Пт ноя 29, 2024 12:54:52

Можу поділитись першими спостереженнями.
Чуда не сталось. В дні з важкою хмарністю панелі видають 200-300 Вт. Таких днів з моменту старту вже було десь 4 чи 5.
Тобто в такі дні станція ледве виробляє на своє споживання.
В дні з трішки легшими хмарами( все затягнуто хмарами, але світліше) виробіток 500-800 Вт. Це вже більш приємно.
Коли світить сонце чи легенькі високі хмаринки бачив виробіток 2,5 кВт з 4,25 максимально можливих. Враховуючи кут нахилу панелей на криші це мабуть для зими нормально. В такі дні станція легко дозаряджає аккум і ще можна кудись енергію утилізувати. Вмикав дуйчик щоб халявна енергія не пропадала :)
До алгоритму роботи MPPT контролера інвертора MUST у мене є питання. Він повинен перемножати напругу на струм з панелей і знаходити оптимальне співвідношення з максимальною потужністю. Потім він час від часу повинен робити невеличкі відхилення для перевірки чи не змістився оптимальний максимум. Коли сонце за важкими хмарами контролер проходить весь діапазон і зупиняється десь при нижньому значенні напруги ~30В і тупить десь біля цього значення. При цьому виробіток десь біля 30-40 Вт. Якщо вимкнути панелі і знову ввімкнути, то він перескановує і знаходить точку з потужністтю ~200Вт. В інших інверторах є налаштування, що заставляють контролер періодично перескановувати весь діапазон. В мого інвертора таких налаштувань немає. Якоїсь інформації з цього приводу не нагуглив. В принципі проблема проявляється тільки на низьких потужностях. Тому нею мабуть можна знехтувати. Але "дивно"
Сэнсэй

Пт ноя 29, 2024 16:48:10

BIS
А є якісь моторизовані кріплення панелей, щоб кути їх нахилу весь час відслідковували положення сонця? Я розумію, що за купу грошей можна зробити все, але чи є демократичне рішення? Бачив ролики, що кут падіння променів на панель просто кардинально впливає на її ефективність.
BIS

Пт ноя 29, 2024 20:53:43

Сэнсэй писал(а):А є якісь моторизовані кріплення панелей, щоб кути їх нахилу весь час відслідковували положення сонця? Я розумію, що за купу грошей можна зробити все, але чи є демократичне рішення? Бачив ролики, що кут падіння променів на панель просто кардинально впливає на її ефективність.

Так є.
В сусідньому селі куча народу наставила СЕС по зеленому тарифу вже доволі давно. Ставлять бетонну мачту і доволі велику конструкцію( прямокутник з кріпленням в центрі на мачту), яка може повертатись. Чи є там якась автоматика для відслідковування я не знаю. Але мабуть зима/літо можна порегулювати. Але така конструкція потребує щоб по сусідству ніякі будинки/дерева не відкидали тінь. У мене такої розкоші немає, тому я приліпив десяток панелей трішки нижче конька криші. Там завжди освітлено нормально і нічого не затіняє. Орієнтація на південний схід. По азимуту орієнтація від півдня на півтори години раніше. Кут мабуть не самий оптимальний, але який є :)
При продажу в мережу мабуть є сенс витискати максимум з обладнання. Для дому влітку буде електрики забагато, взимку мало.
Кут можна порахувати. Тропік у нас на 23 градуси. Тобто різниця між оптимальними кутом взимку і влітку 46 градусів. COS 46* ~0.69(або sin(90-46)) . Тобто в теорії при орієнтації на максимум влітку взимку через кут втратиш 31 відсоток. Але на кут в сонцестояння ніхто не орієнтує. Орієнтують градусів на 10-15 від літнього максимуму. Візьмемо 15 градусів для прикладу. При такому відхиленні втрата буде ~4 відсотки в літній максимум і 31 градус(46-15) , або ~15 відсотків взимку. Як на мене не так багато відсотків втрата черз не правильний кут. Взимку через хмари втрат буде набагато більше :( Звичайно якщо трекінг відбувається на протязі дня, то час активного виробітку збільшиться. Є роблять конструкції де можна змінити зимній літній кут пару раз на рік. Але як на мене треба враховувати що інколи вітер дує. Бо здує дорогу конструкцію з дорогими панелями :) Тому конструкція повинна бути міцна.
BIS

Вс дек 15, 2024 21:09:03

Сэнсэй писал(а):А є якісь моторизовані кріплення панелей

Натрапив в мордокнизі на пост про трекери
https://www.facebook.com/share/p/15R2PX8rXu/
Якщо коротко, судячи з коментарів...
Трекер може додати 20-40 відсотків. Там є посилання на якийсь калькулятор.
Судячи з ціни трекера рекомендують просто купити ще один стрінг панелей.
Хтось писав, що робив сам і обійшовся трекер в 25 тис.

Поспостерігав за роботою своєї системи.
Що можу сказати. З важкими хмарами інвертор мабуть вигідніше вимкнути, чим намагатись щось од системи отримати :)
Зараз на ютубі багато нових володарів сонячних панелей знімають ролики, як майже в туман у них панелі видають 200 Вт :) Так вони видають і інвертор це показує. Якщо відключити все навантаження, то при цьому інвертор показує, що заряджає аккум. А от BMS аккума показує 0,7 А :) Ну тобто з 200 Вт, що йде з панелей в аккум потрапляє чомусь 30-40Вт
В такому режимі інвертор може протупить весь світловий день і підняти заряд аккума на кілька відсотків. А весь інший час інвертор тупо споживає десь по моїм оцінкам мінімум 40-70 Вт. Тобто він не виробляє від сонці навіть на власне споживання.
Інше діло коли світить сонечко. Тут я більш оптимістично дивлюсь на весняно-літньо-осінній сезон.
Навіть зараз з не оптимальними кутами, запорошеними снігом панелями і іншими неблагоприємними умовами система доволі непогано генерує.
Але є деякі "ньюанси" дешевого off-grid інвертора. Мені не зовсім подобається як воно працює. Подивлюсь в більш сонячну погоду. Та туди ближче до літа може прийму рішення цей інвертор продати та купити щось краще.
Що мені не подобається.
Інвертор не вміє підмішувати потужність мережі та сонця/ аккума.
У нього є два режими bypass та workmode. Коли аккум розряджається до мінімального значення, то навантаження тупо перемикається на мережу і аккум заряджається від сонця, мережі, або одночасно з обох джерел. Заряджати від мережі має сенс тільки як резерв на випадок відключень( в мене вулицю в 10 хат чомусь не вимикають(не заздріть :)). А от загнати по максимуму від сонця і використовувати ввечері і вночі енергію з аккумулятора це якраз моя мета. Так от якщо аккумулятор висадився до мінімуму і інвертор перемкнувся в байпас, то навантаження підключається до мережі, а панелі можуть видати потужність тільки ту, що візьме аккум. Тобто в моєму випадку рекомендований виробником аккумулятора режим заряда 1 кВт. Панелі могли б віддати більше ще й в навантаження, але поки не зарядять акуум до вказаного значення не перемикаються в робочий режим. Сподіваюсь, коли сонечка буде більше, то система буде знаходитись в робочому режимі весь час. Тоді з панелей іде і на навантаження і в заряд аккума одночасно. Поки поспостерігаю та пограюсь ще різними налаштуваннями. Нема гнучкого налаштування часу заряду як у deye :(

Подивився графіки в додатку. Звичайний режим навантаження 200-300Вт це два холодильники та освітлення. Самий енергоємний споживач - бойлер. Піднімає споживання до ~2кВт. Інколи ще короткочасно додається мікрохвильовка, пралка, кавоварка чи мультиварка. Взагалі більше 3,5 кВт навантаження не бачив. IMHO для звичайного домашнього використання 5-6 кВт системи досить.
Сэнсэй

Сб дек 21, 2024 12:08:03

BIS
А чи не допоможуть тобі елементи "розумного будинку" (РБ) у питанні всіх цих переключень між панелями, акумом, мережею?
Я тут занурився в тему, почав експериментувати. З основного: найкраще будувати РБ на базі протоколу Zigbee з підтримкою екосистеми Tuya/SmartLife: це не ВайФай пристрої, що жруть енергію і забивають собою WiFi мережу. Багатьом датчикам Zigbee взагалі вистачає батарейки-таблетки типу 2032 на 2-3 роки. Так от, серед безлічі недорогих пристроїв є й розумні реле/розетки/автомати, які й постійний струм комутують, і працюють за придуманими тобою сценаріями "якщо-то". Тільки не бери під Aqara, бо то теж для Zigbee-протоколу, але пропрієтарні, більш дорогі і з меншим переліком пристроїв.
Можна наліпити правил на вкл/викл по таймерам, датчикам температури/вологості/освітлення/присутності. Для початку достатньо лише безкоштовного додатку SmartLife, простенького шлюзу за 4-5$ типу Tuya Zigbee gateway/hub (wifi чи Ethernet) та розумних розеток/реле/автоматів. Якщо більш серйозно підійти з можливістю максимально навороченої автоматизації, то тоді робити свій серверок на міні-ПК чи навіть 1-платному компі з системою Home Assistant, тут можливості по автоматизації взагалі безмежні.
BIS

Вс дек 22, 2024 18:26:39

Сэнсэй
Я вже рухаюсь у цьому напрямку :) Але повільно.
Та і поки сонечко не стане світити краще, то ділити між споживачами поки нема чого.
Колись брав малому на погратись raspberry pi 4. В принципі валявся без діла. То зробив чейнж. Йому замовив raspberry pi 5, а собі забрав 4-й. Поставив home assistant. Дуже туди вникати часу не було. Поставив по якомусь відео з ютубу hacs та якусь сторонню інтеграцію з інверторами must. Спочатку були проблеми підключити по wi-fi. Виявилось що вбудований логер вміє скидати інфу тільки на китайські сервери. Купив довгий шнурок і підключив по USB. Вийшло підключити інвертор. Прочитало з нього 124 сутності. Частина з них просто налаштування інвертора, а частина дійсно цікаві покази з різних датчиків. Але потім щось пішло не так :) накатив оновлення home assistant. Інфа з інвертора перестала надходити. Після кількох годин плясок з бубном відкатив оновлення і знову вийшло додати інвертор. Він попередавав дані пару годин і знов перестав передавати. На цьому я плюнув на це діло. Перед новим роком навалилось багато роботи.
Замовив у китайців wi-fi релюшку. Як прийде зроблю ще одну спробу підключити інвертор та покерувати релюшкою. Планую через неї підключити бойлер. Бо гріти воду від аккумулятора в будь-який час якось не дуже.Він висаджується доволі швидко. Цікаво гріти тільки тоді, коли світить сончко і може дати зайву потужність. До речі на нагрівання бойлеру 100 літрів з 10 до 60 градусів іде 6кВт*год. Як ще один аккум.
Поки що так. Як вийде прикрутити щось цікаве, то відпишусь. Думаю доберусь цим погратись вже після нового року.
Сэнсэй

Пн дек 23, 2024 23:46:19

BIS
На днях бачив відео, де дядько розповідав про свій великий досвід з Home Assistant на Raspberry і сказав, що не витримав і перейшов на одноплатний віндовий міні-комп з Алі, за ті ж самі гроші і співставним енергоспоживанням, але без головняку.
Write comments